facebook twitter Reactie plaatsen 
Voetbal met fans? ‘De lente van 2021 is een realistisch tijdstip’
Auteur Bericht
jerry Offline
Posting Freak

Berichten: 4.464
Lid sinds: Jul 2015
Bericht: #1
Voetbal met fans? ‘De lente van 2021 is een realistisch tijdstip’
Voetbal met fans? ‘De lente van 2021 is een realistisch tijdstip’
Voetballen met publiek in de stadions? Goede kans dat we dat in heel 2020 niet meer meemaken. Wie een leesronde maakt in de internationale pers, ziet dat veel vooraanstaande wetenschappers sombere vooruitzichten schetsen. ,,We kunnen geen stadions meer vullen voor er een vaccin beschikbaar is.’’

Sportredactie 16-04-20, 21:47
Laatste update: 22:51
5

KNVB, clubs, voetballers en supporters wachten gespannen de coronapersconferentie van premier Rutte af. Die zal dinsdag vertellen hoe de nabije toekomst voor de sport in Nederland eruitziet. Kan het begin maart onderbroken seizoen alsnog afgemaakt worden in de zomermaanden? En een niet onbelangrijke subvraag: wanneer mogen er weer mensen naar komen kijken? Dat laatste is van levensbelang voor veel clubs – en niet alleen van de kleintjes. Ajax, PSV en Feyenoord maakten onlangs al bekend dat ze in grote financiële problemen komen als ze over een langere periode geen publiek in hun stadions mogen ontvangen.

In België en Duitsland heeft de politiek in elk geval voor de komende maanden duidelijkheid geschapen. Als er in die landen weer gevoetbald gaat worden, dan zal het in elk geval tot eind augustus zonder publiek gebeuren. Het samenkomen van grote groepen supporters zou fnuikend zijn voor de bestrijding van het coronavirus, is de gedachte. En wie zijn oor te luisteren legt bij de wetenschap, is geneigd te denken dat het verbod op toeschouwers na 31 augustus nog veel langer van kracht blijft.

Lees ook
KNVB-baas Eric Gudde onbekwaam? Hij is eerder onhandig
PREMIUM
KNVB-baas Eric Gudde onbekwaam? Hij is eerder onhandig
Lees meer
Waarom krijgt het voetbal meer kritiek dan andere sectoren in de coronacrisis?
PREMIUM
Waarom krijgt het voetbal meer kritiek dan andere sectoren in de coronacrisis?
Lees meer
Een schrikbeeld voor de directie van Feyenoord: Tribunes van de Kuip die nog lange tijd leeg moeten blijven.
Een schrikbeeld voor de directie van Feyenoord: Tribunes van de Kuip die nog lange tijd leeg moeten blijven. © ANP
Bij ons in Nederland zei onder anderen Ab Osterhaus er recent al iets over: het zou hem niet verbazen als er door de coronacrisis de rest van dit kalenderjaar geen supporters meer welkom zijn bij voetbalwedstrijden. Want zolang er geen vaccin is tegen het virus, is elke samenscholing van duizenden mensen vragen om een nieuwe opleving van de epidemie. En de Nederlandse viroloog staat bepaald niet alleen in die visie. Collega-virologen, epidemiologen en biologen overal ter wereld kijken pessimistisch naar de nabije toekomst van het voetbal.

,,Mensen moeten begrijpen dat hoe meer personen je samenbrengt, hoe groter het risico op een nieuwe verspreiding wordt’’, zegt epidemioloog Zach Binne van de Emory-University in Atlanta in de Britse krant The Times. ,,Tien mensen is gevaarlijker dan vijf, 500 is gevaarlijker dan tien, en 60.000 is heel gevaarlijk. Als wetenschapper haat ik het om mijn beweringen ‘100 procent zeker’ te stellen, maar in dit geval ben ik er méér dan 100 procent zeker van dat we geen voetbalstadions meer kunnen vullen voor er een vaccin beschikbaar is.’’

In dit geval ben ik er méér dan 100 procent zeker van dat we geen voetbalsta­di­ons meer kunnen vullen voor er een vaccin beschik­baar is.

Zach Binne, Epidemioloog
Karol Sikora, een Britse oncoloog en immunoloog die biochemie studeerde aan de Universiteit van Cambridge, zegt in The Times op dezelfde lijn te zitten als zijn collega Binne: ,,Het wordt complex om 68 miljoen Britten te vaccineren. Ik durf te zeggen dat we stadions pas kunnen openen als we zeker zijn dat 60 procent van een hele bevolkingsgroep immuun is.’’ Er dient daarom massaal getest te worden, stelt Sikora.

De Spaanse sportkrant Marca voert Carlos Alberto Arenas Diaz op. Diaz is gespecialiseerd in Medische Preventie en Publieke Gezondheid, en verbonden aan het MegaCentro-instituut in Pinares, Colombia. Hij zegt: ,,Ik sluit mij helemaal aan bij de stelling dat je voetbalwedstrijden pas kunt gaan organiseren als er een vaccin is. Voor dat soort ‘evenementen’ is immers van cruciaal belang dat de groepsimmuniteit erg hoog is. In bevolkingsgroepen waar de immuniteit 70 tot 80 procent bedraagt, is het relatief veilig. Op dit moment is de hele wereld alleen nog maar bezig met het afremmen van het virus. Ik kan mij niet voorstellen dat de immuniteit in een stad als Madrid bijvoorbeeld vandaag meer dan 30 à 40 procent bedraagt. Dat cijfer zal slechts heel traag stijgen.”

AZ-fans juichen na de winst op Ajax in een dakloos stadion
AZ-fans juichen na de winst op Ajax in een dakloos stadion © Pim Ras Fotografie
Het karakter en de massaliteit van de sport helpen niet mee, zegt Diaz. ,,Bij een voetbalwedstrijd is het per definitie onmogelijk om de richtlijnen van social distancing te volgen. Voetbal is emotie. Fans omhelzen elkaar, bespringen elkaar. Dat is een groot risico.’’

En het idee om in stadions voorlopig pakweg de helft van het normale aantal supporters toe te laten, zoals her en der al is geopperd? ,,Zelfs dan vermeng je mensen uit verschillende hoeken van het land’’, zegt dokter Nacho de Blas, die als epidemioloog aan de Universiteit van Zaragoza werkt. ,,Welke overheid durft een dergelijk risico voor de volksgezondheid te nemen en fans tot het stadion toe te laten?’’

In The New York Times komt Zeke Emanuel aan het woord. Hij is een Amerikaanse oncoloog en bio-ethicus en rector aan de Universiteit van Pennsylvania. ,,Sportmanifestaties in stadions zijn wat mij betreft het laatste wat we kunnen opstarten. Zij die beweren dat zoiets weer kan in oktober… Waar baseren zij zich op? Een realistisch tijdstip is de lente van 2021.’’
16-04-2020 23:09
Reageren op dit bericht
Petra Offline
Posting Freak

Berichten: 2.142
Lid sinds: Aug 2014
Bericht: #2
RE: Voetbal met fans? ‘De lente van 2021 is een realistisch tijdstip’
Er gebeuren voortdurend dingen die je zelfs een half jaar geleden nog als erg onwaarschijnlijk zou hebben gezien. Een waarschijnlijkheid waar je nog weinig van hoort is dat de wereld steeds opnieuw te maken zal krijgen met pandemieën. Corona zal verslagen worden door het ontwikkelen van een vaccin, ik verwacht eigenlijk niet dat dat meer dan een jaar gaat duren, maar daarna komt er gewoon weer een nieuwe.
De wereld moet ingericht worden op dat nieuwe verschijnsel.
Het rare is dat we gewoon door lijken te reizen, terwijl dat juist verspreiding van virussen in de hand werkt. In ieder vliegtuig zitten tegenwoordig groepen Chinezen, de laatste grote pandemieën komen allemaal van hen vandaan, dus wat mij betreft doen we daar iets mee.
18-04-2020 09:45
Reageren op dit bericht
Den Offline
Administrator

Berichten: 3.413
Lid sinds: Aug 2014
Bericht: #3
RE: Voetbal met fans? ‘De lente van 2021 is een realistisch tijdstip’
@petra
Maar wil je de grens met China dan bijvoorbeeld sluiten, ook na deze corona crisis?

Belangrijkste wat we in Nederland (Europa) kunnen doen voor de lange termijn is kijken hoe we meer grip kunnen krijgen op de middelen om dit soort epidemieën te bestrijden. Nog een keer zo'n akkefietje met bijvoorbeeld een leverancier van testen (Roche) wil je niet. In het verleden werd alles zo'n beetje verpatst aan buitenlandse investeerders. Daar zou je voorzichtiger mee moeten worden.
19-04-2020 14:51
Reageren op dit bericht
Petra Offline
Posting Freak

Berichten: 2.142
Lid sinds: Aug 2014
Bericht: #4
RE: Voetbal met fans? ‘De lente van 2021 is een realistisch tijdstip’
Inventariseer de problemen.
- China is hofleverancier in gevaarlijkste virussen, en die worden door het vele reizen verspreid. Als China niet tijdig signaleert en ingrijpt krijg je pandemieën. SARS, MERS, COVID-19 zijn voorbeelden.
Je zou China financieel aansprakelijk kunnen stellen, en eisen stellen aan inkomende mensen uit China. Verplichte quarantaine, gezondheidsverklaring, registratie zodat ze opgespoord kunnen worden.
Daarbij is Nederland niet voorbereid op pandemieën.
We hebben testen nodig, testlokaties, labs, isolatie en quarantaine ziekenhuizen. Zoals wij vroeger de sanatoriums hadden waar TBC patiënten lagen, zodat de besmetting niet verder uit kon breiden.
Leegstaande ziekenhuizen, legerklinieken,ik zou het medisch personeel van defensie inzetbaar maken voor zulke zaken. Artsen in opleiding, zulke ideeën....
26-04-2020 16:41
Reageren op dit bericht
HenkJ Offline
Junior Member

Berichten: 7
Lid sinds: Feb 2018
Bericht: #5
RE: Voetbal met fans? ‘De lente van 2021 is een realistisch tijdstip’
De verhalen die rond zingen over Connie V. komen over als veel geouwehoer en weinig juiste woorden.

In de ring staan twee partijen n.l.
Connie V- tegen- Dollar, €uro, Ponden, Chinese yuan, Japanse Yen en niet te vergeten
uit het land van Erdo19 de Lira

Scheids en ring rechters zijn niet nodig de uitslag is bekend en dient wereldwijd te worden gerespecteerd en worden aanvaart
27-04-2020 11:34
Reageren op dit bericht
Jeli Offline
Posting Freak

Berichten: 2.568
Lid sinds: Aug 2015
Bericht: #6
RE: Voetbal met fans? ‘De lente van 2021 is een realistisch tijdstip’
Ben bang Petra dat jij nog niet weet hoe de verhoudingen liggen in de wereld, de macht van China is enorm groot.
Het virus komt daar vandaan, aan de andere kant komen daar ook de mondkapjes en apparatuur en noem maar op ook gewoon vandaan, dat hebben we zelf allemaal laten gebeuren.
Invloed van China wordt in Europa alleen maar groter, dat maakt je afhankelijk en als je dat bent heb je niks meer te vertellen, tel erbij op dat we in Europa nogal erg verschillend denken over diverse zaken.
Ik zie het helaas somber in voor Europa.
28-04-2020 08:30
Reageren op dit bericht
Reactie plaatsen